Het centrum van Chiang Mai is zo klein dat je niet echt een brommer nodig zou hebben om ergens te komen. Er rijden die rode 'hop on - hop off' trucks rond, de Song Thaews, die brengen je voor 30 THB overal heen in de stad. Ook met Bolt/Grab kom je op veel plekken voor rond de 100 THB. Het verkeer is behoorlijk 'crazy', en er zijn weinig kruispunten met stoplichten waar je makkelijk rechtsaf of linksaf zou kunnen slaan: als je rechtsaf wil moet je vaak eerst op zoek naar een U-turn, rechts voorsorteren, 180 graden draaien, en dan linksaf. En de eeuwige kwestie: heeft rechts voorrang, of links, of gewoon degene die er het eerste was?
Maar natuurlijk ieder het zijne, de omgeving verkennen op een brommer is leuk; je moet er wel vaak een half uur voor rijden voor je 'buiten de stad' bent, maar de wegen daar zijn doorgaans mooi en goed onderhouden. Brommers huren is ook niet al te duur in Thailand, reken in Chiang Mai, afhankelijk van de leeftijd van de brommer en hoogseizoen/laagseizoen, op 200-300 THB per dag. Daar krijg je dan dus een brommer voor, bijvoorbeeld Honda Click, of Yamaha Grand Filano.
Kijk op Google-maps naar de reviews, dan lees je vanzelf of de zaak betrouwbaar is; het komt niet meer zo vaak voor dat je nog geript wordt voor een krasje dat er eerder ook al zat. 2000 THB deposit, kopie van paspoort, dat zou voldoende moeten zijn. En dan heb je een 125 cc, dus wel officieel een motor en geen brommer.
Daar zit dan ook de adder onder het gras: als je geen motorrijbewijs hebt ben je illegaal aan het rijden. Of zich daar iemand druk over maakt? Wel, de politie van Chiang Mai heeft er een verdienmodel van gemaakt: verkeers-checkpoints verspreid over de hoofdwegen van de stad, zeker in het hoogseizoen dagelijks, toeristen aan de kant halen, en als die geen grijs boekje 'international driving permit' met een A-stempel kunnen laten zien kost dat 500THB; te betalen binnen 24 uur op het politiebureau bij de rivier. Ticket bewaren, als je morgen weer wordt aangehouden zeg je 'i already have a ticket', laat dat zien, en je mag doorrijden. En die andere adder onder het gras is natuurlijk: als je een ongeval krijgt ben je in principe onverzekerd, zowel voor 'iets aan jezelf of je eigen brommer' als voor 'die ander'. Met name na zonsondergang wordt er nog veel met een glaasje op gereden, zelfs stoplichten worden soms genegeerd, en zo is het verkeer nog steeds doodsoorzaak nummer 1 in Thailand. Een helm sowieso altijd dragen, dus.